PricewaterhouseCoopers

  • workplace interior
  • award-winning

PricewaterhouseCoopers

Wellington

1999

NZIA Resene Branch Award for Architecture – Interior Design, 2002


The brief for this workplace fitout for PricewaterhouseCoopers was to accommodate 450 staff over six office floors and one client floor in the former UDC tower in central Wellington. PricewaterhouseCoopers desired a workplace that was well-appointed but not ostentatious, and that would be timelessly elegant rather than following current fads.

As the base building floorplate is traditional, with a single central core, the overall concept for the design was to create a progression from opacity to transparency, moving outwards from the solidity and depth of an inner shell to the lightness of the glazed perimeter offices. The weighty mass of this inner shell is punctured with beautifully crafted timber niches in native rewarewa that add warmth and texture as well as offering points of display for PricewaterhouseCoopers’ extensive sculpture and ceramic collection. On the office floors, partly open-plan workspaces have a lighter, more permable feel while still maintaining a sense of privacy to each workstation. Around the edges of the floors, suites of offices are layered in glass and satin anodised aluminium with a cool, transparent and liquid quality that opens out to harbour views.

On the client floor, a reception desk clad in black and polished timber and a rich timber floor give a contemporary, professional appearance, while a bespoke partitioning system of aluminium fins screens meeting rooms from the entrance area. 

NZIA Resene Branch Award for Architecture – Interior Design, 2002