Harbour Quays

  • urban design
  • landscape architecture
  • award-winning

CentrePort Ltd

Wellington

2010

BEST Bronze Award for Spatial Design (Built Environment), 2010

NZILA Resene Pride of Place Landscape Gold Award, 2008


The new Harbour Quays precinct connects the CBD to Wellington’s port, creating a lively mixed-use quarter set against an industrial maritime backdrop.

Situated at a public transport hub, the new precinct is well-integrated with the nearby stadium and waterfront areas to create a busy and spirited extension to the city. Incorporating a network of pedestrian pathways, landscaped streets, lanes, plazas and pocket parks surrounded by refurbished port heritage buildings and new development sites, the plan for the precinct draws its aesthetic from the industrial maritime surroundings.

The first landscaped area, Area A, is located around the new Statistics building. A pocket park sits at the centre of this area and features sculptural and colourful screens to provide protection from sun and wind.

Immediately adjacent to the railway station and surrounding the new BNZ building, Area F, the second area completed, includes a waterfront boardwalk that will ultimately link into the wider Wellington waterfront esplanade.

The latest component of the masterplan is the landscape around the Customhouse Building. Occupying a prominent Waterloo Quay site, the landscape will eventually connect the Area A precinct to the new Customhouse and historic brick port buildings, Maritime House and Shed 35.

The masterplan has been developed around a strong environmental framework, with on-site treatment of stormwater run-off via a comprehensive swale and rain garden network.

The masterplan was developed in association with Wraight + Associates.

BEST Bronze Award for Spatial Design (Built Environment), 2010

NZILA Resene Pride of Place Landscape Gold Award, 2008