Xero

  • workplace interior
  • award-winning

Xero

Wellington

2012

NZIA Wellington Architecture Award for Interior Architecture, 2012

BEST Silver Award for Workplace, 2012


Xero’s fitout is situated in one of Wellington’s iconic heritage buildings, the refurbished John Chambers Building, now renamed Xero House.

Xero’s vision for its Global Headquarters was to create an environment that encourages productivity, innovation and excitement and becomes a symbol of “smart kiwis doing great things.” An aspirational brief outlined Xero’s requirements: promote connectivity, attract world-class talent, accommodate future growth with built-in flexibility, represent Xero’s values and unique culture, and show financial responsibility.

Reflecting Xero’s non-hierarchical and collaborative culture, the fitout emphasises social spaces and flexible modes of working. The heart of the fitout is the hub space, a staff cafe bathed in natural light creating an inviting engaging area.

The existing heritage shell remains exposed and is painted white. All new fitout elements are treated as interventions, deliberately only lightly touching the existing building. Open plan workspaces are positioned at the perimeter to enjoy generous natural light, while meeting rooms, kitchenettes and utility areas group around the two internal service cores.

A curvilinear aluminium wall weaves through the interior, unifying the disparate core spaces, its organically-patterned perforations acting as an acoustic and visual filtering device, while creating playful effects of light through the interior.

The Xero fitout presents a unique and innovative resolution, marrying an historic context with the specific needs of one of New Zealand’s most dynamic companies.

A curvilinear aluminium wall weaves through the interior, unifying the disparate core spaces, its organically-patterned perforations acting as an acoustic and visual filtering device, while creating playful effects of light through the interior.

NZIA Wellington Architecture Award for Interior Architecture, 2012

BEST Silver Award for Workplace, 2012

A curvilinear aluminium wall weaves through the interior, unifying the disparate core spaces, its organically-patterned perforations acting as an acoustic and visual filtering device, while creating playful effects of light through the interior.